Kick-off ‘Maand van de Gezonde School’

We Are Food brengt gezond eten dichter bij de belevingswereld van de jeugd

Op 1 juni is in Oss de 4e themamaand van We Are Food 2018 afgetrapt: ‘De Gezonde School.’ Deze maand staat in het teken van aandacht voor gezonde voeding op school. Scholengroep Het Hooghuis zet de volgende stap in haar ontwikkeling als Gezonde School met het project ‘Wereldburger’.

De jeugd is de toekomst

Jongeren zijn de Wereldburgers van de toekomst. Met dit project worden Brabantse middelbare scholieren uitgenodigd om anders naar hun favoriete eten te kijken. Zo maakt Noord-Brabant gezonde wereldburgers voor de toekomst. Dat begint op de Gezonde School. Het Hooghuis heeft alle 5000 leerlingen van twaalf tot achttien jaar aan het werk gezet met de thema’s duurzaamheid, gezondheid en (eet-)culturen, door ze met behulp van een web-app hun eigen ‘Wereldburger’ te laten ontwerpen. De ambitie is om dit project nationaal en zelfs internationaal uit te rollen om het belang van gezonde voeding voor kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen. Bekijk hier de video met de uitleg van het project.

15 nominaties

De afgelopen weken zijn de leerlingen van alle scholen van Het Hooghuis aan de slag gegaan met de web-app, en hebben hun eigen, innovatieve, duurzame, gezonde, zelfontworpen ‘Wereldburger’ ontwikkeld. Dit resulteerde in 866 inzendingen. Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt van de 15 leerlingen die door mogen naar de volgende ronde: de masterclass challenges waar ze de burgers echt gaan bereiden.

Op naar de winnaar

De beste drie burgers worden vervolgens op 16 juni 2018 gepresenteerd tijdens het OSS SCOORT GLOBAL GOALS event in Oss, waar een jury de winnende ‘Wereldburger’ kiest. Deze burger wordt op de markt gebracht door producent Dalco Food i.s.m. BBQuality uit Oss en komt op de kaart bij diverse horecagelegenheden in Oss en omgeving. Het verhaal achter de ‘Wereldburger’ speelt een belangrijke rol in de verkoop en marketing ervan.

Gezonde School en Het Hooghuis

Het overheidsprogramma De Gezonde School stimuleert schoolactiviteiten die de leefstijl van leerlingen positief beïnvloeden. Meer bewegen, niet roken én betere voeding. Het programma heeft zin: uit onderzoek blijkt dat je gezond gedrag aan kunt leren en dat gezonde leerlingen beter presteren.

Het Hooghuis is een scholengroep in food city Oss, en één van de scholen die is gecertificeerd met het Gezonde School-vignet. De schoolkantines zijn er ingericht als leerwerkplek. In samenwerking met Jongeren op Gezond Gewicht, de GGD en de Sligro bereiden de jongeren zelf een gezond voedingsaanbod voor alle leerlingen en medewerkers.

De genomineerde Wereldburgers

Uit de inzendingen werden 15 burgers genomineerd. Opvallend is dat er hiervan een groot deel vegetarisch is. Een duidelijk signaal dat de nieuwe generatie zich volop bewust is van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheids-issues.

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende mensen aan het woord. Hier een greep uit de reacties:

Marnetta van Raak, Gezonde School coördinator van Het Hooghuis, die bekend staat als de onbetwiste koningin van de keuken van Het Hooghuis benadrukt het succes van het project Gezonde School: “Het leeft bij de kinderen. Iedereen is tegenwoordig bezig met cultuur, gezondheid en duurzaamheid. We hebben hier de toekomst zitten, die willen we iets meegeven. We plukken nu al de vruchten van de aandacht voor gezonde voeding op de basisschool. De tijd is rijp om kinderen verder bewust te maken, op inspirerende speelse wijze.”

Dieuwke Anema uit 1EB bedacht De zelfvoorzienende Burger Bella, uit eigen moestuin kippenren en weiland. Zij werd naar voren geroepen om haar mooie plannen voor te lezen:  “Mijn droom is een zelfvoorzienend boerderijtje, waar ik zorg voor al mijn eigen eten en drinken. Ik heb nu al een moestuin, kippen en een haan, fruitbomen (appel, peer, kersen en pruim) en oh ja, ik heb ook nog een kruidentuin. Ik heb nog geen koe voor melk, kaas en vlees, maar daarvoor ga ik naar mijn opa en oma. Het is pas echt duurzaam als je geen vliegtuig laat vliegen of vrachtwagen laat rijden voor je eten, want je kunt dit allemaal zelf doen. Het fijne is ook dat je zeker weet dat het biologisch is (geen bestrijdingsmiddelen) en een goed leven heeft gehad. Dus hier is mijn zelfvoorzienende, super lekkere, Burger Bella! Dan weet je wat je eet!”

Geduputeerde Anne-Marie Spierings “Wij vinden het heel belangrijk dat mensen weer weten waar hun eten vandaan komt. Die informatie willen we graag overdragen, en dat doen we door veel leuke dingen te organiseren. Waaronder dit project. We hebben gemerkt dat kinderen al veel weten over gezondheid, duurzaamheid en cultuur, daarom wilden we ook graag leerlingen betrekken bij de initiatieven van het We Are Food jaar. Ik ben onder de indruk van de creativiteit van de leerlingen en de ingrediënten die ze gebruiken. Dat doen ze bij de McDonald’s niet.”

Wethouder Oss, Frank den Brok “Ik vind dit initiatief super! Geweldig dat in dit We Are Food jaar ook de jeugd wordt betrokken.”